hem till weekend-resor.se
SVERIGES STORA GUIDE TILL WEEKENDRESOR NYTT! Tallinn - mycket weekend för pengarna

VÄLJ WEEKENDRESA
   

Weekend i Åbo

Den finska västkustens pärla heter Åbo – eller Turku på finska. Det är en kulturstad med en egen atmosfär, som definitivt gör det till en värdig destination för weekendresor. Populär är den speciellt för barnfamiljer som tar båten över.


Weekend-resor tog med två barn i åldern fem respektive tolv år till Åbo. De stora färjerederierna i Stockholm, Silja och Viking, lockar hela somrarna med familjeutflykter till Åbo och Muminland och båtarna blir en del av upplevelsen. Och visst kan det vara mysigt att ligga med familjen i en hytt, men faktum är att tiderna är lite tokiga. Att anlända till Åbo vid 06.00 är inte så kul. Trötta barn och flera timmar kvar till incheckning på hotellet. Att åka färja på dagen och anlända till kvällen gör att man tvingas till en extra hotellnatt och överfarten kan vara lite dryg.

Väl i Åbo finns dock mycket att titta på och faktum är att resmålet passar barnen - men framförallt, och något bortglömt, de vuxna.

KULTURLIVET
Åbo är Finlands äldsta stad och likt andra genuina kuststäder breder den ut sig på bägge sidor om en bred flod, som i det här fallet heter Aura. Vid mynningen reser sig Åbo slott med anor från medeltiden och sedan brer sig det moderna Åbo ut sig med dess student- och kulturliv som mest utmärkande inslag. Det bästa sättet att lära känna Åbo är att promenera längs med floden och göra avstickare över de fem broarna och färjan som tar Åbo-bor fram och tillbaka – till ”Domkyrkosidan” respektive ”Torgsidan”. Den avslappnade atmosfären som kryddas med lite lätta öststats-vibbar ger en fin fond till weekendresan.

Åbo har utsetts till Europas kulturhuvdstad 2011 och uppladdningen har börjat i gallerier, muséer och på teatrar. Nuförtiden är det endast fem procent av Åboborna som har svenska som modersmål, men Åbo Svenska Teater är en institution som lever vidare. Det är Finlands äldsta teater, inhyst i landets äldsta teaterhus och där spelas ständigt pjäser och musikaler på svenska.

Musikscenen domineras av den populärmusikaliska festivalen Down by the Lauturi i slutet av juli som följs upp av Åbo Musikfestspel med klassiska tongångar i augusti. Även andra tider kan du räkna med en och annan finländsk tangocharmör på dragspel i något hörn.

BARERNA
Åbo-borna gillar att gå ut och dricka och det är mycket folk ute. För att vara en stad med 180.000 invånare finns det många och speciella utskänkningsställen. Old Bank är inrymd i lokal som ser ut som en gammal bank, Koulu liknar en gammal skola, ”Nya Apoteket” är ett gammalt apotek vars inredning fått vara kvar. Priset tar kanske Puutorin Vessa som är inredd som en gammal allmän toalett. Kul är också Bar Kuka & Kauppa på Slottsgatan 17 som är inredd med finsk 50- 60- och 70-talsdesign. Snyggt. Och till salu.

På somrarna är det mycket folkliv längs med floden. Både på restauranger och på båtar samlas människor för att umgås och ta sig ett glas.

OMGIVNINGARNA
Det går inte att komma undan skärgården om man ska ta sig en liten utflykt. För Åboborna är det naturligt att ge sig ut till någon av de tusentals öarna som ligger i direkt anslutning till staden. Den mest berömda ön är Runsala som passar för en dagsutflykt. Ön är känd för sin botaniska trädgård, för de fina klassiska sommarvillorna och sitt spa. För barnfamiljer är ett besök på Muminvärlden i Nådendal nästan oundvikligt. Nådendal är en pittoresk by 20 minuter från Åbo. Det stora plusset med Mumindalen att man inte givit hänfallit till blinkande och bullrande attraktioner utan håller ihop världen med hjälp av skådespelare och äventyrsstigar. Större barn ute efter sensationer riskerar dock att bli besvikna.

Genom att ta ett upplevelsehotell i närheten av hamnen istället för innerstadshotellen anpassar man resan till barnen. Annars är innerstaden pittoresk och trevlig med många serveringar där även ungarna trivs. Mumindalen är en självklarhet, men kanske inte för de äldre barnen som hellre beger sig till den intilligande äventyrsupplevelsen på ön Väski.

Och glöm inte. Färjan över Östersjön blir en del av resan.


SAJTER OM ÅBO
» Turkutouring.fi - Officiell sajt

» Muminvärlden

SAJTER OM ÅBOVisa större karta


WEEKENDPAKET, FLYG, HOTELL - PRAKTISKA LÄNKAR
Boka flyg, weekendpaket och boende - snabbt, enkelt och billigt.


blog comments powered by Disqus
© weekend-resor.se 

Vädret Åbo