hem till weekend-resor.se
SVERIGES STORA GUIDE TILL WEEKENDRESOR NYTT! Tallinn - mycket weekend för pengarna

VÄLJ WEEKENDRESA
   

Weekend i Åbo

Den finska västkustens pärla heter Åbo – eller Turku på finska. Det är en kulturstad med en egen atmosfär, som definitivt gör det till en värdig destination för weekendresor. Eftersom man tar båten över blir det en innehållsrik resa som passar barnfamiljer.


Weekend-resor tog med två barn i åldern fem respektive tolv år till Åbo. De stora färjerederierna i Stockholm, Silja och Viking, lockar hela somrarna med familjeutflykter till Åbo och Muminland och båtarna blir en del av upplevelsen.

Och visst är det mysigt att ligga med familjen i en hytt, men faktum är att tiderna är lite tokiga. Att anlända till Åbo vid 06.00 är inte så kul. Trötta barn och flera timmar kvar till incheckning på hotellet. Har man tid är det bättre att ta färjan och uppleva skärgården över dagen. Då anländer man till kvällen, vilket dock blir en extra hotellnatt.

Väl i Åbo finns mycket att göra och resmålet passar barnen, men faktiskt också de vuxna.

KULTURLIVET
Åbo är Finlands äldsta stad och likt andra genuina kuststäder breder den ut sig på bägge sidor om en bred flod, som i det här fallet heter Aura. Vid mynningen reser sig Åbo slott med anor från medeltiden och sedan brer sig det moderna Åbo ut sig med dess student- och kulturliv som mest utmärkande inslag.

Det bästa sättet att lära känna Åbo är att promenera längs med floden och göra avstickare över de fem broarna och färjan som tar Åbo-bor fram och tillbaka – till ”Domkyrkosidan” respektive ”Torgsidan”. Den avslappnade atmosfären som kryddas med lite lätta öststats-vibbar ger en fin fond till weekendresan.

Åbo har utsetts till Europas kulturhuvdstad 2011 och uppladdningen har börjat i gallerier, muséer och på teatrar. Nuförtiden är det endast fem procent av Åboborna som har svenska som modersmål, men Åbo Svenska Teater är en institution som lever vidare. Det är Finlands äldsta teater, inhyst i landets äldsta teaterhus och där spelas ständigt pjäser och musikaler på svenska.

Musikscenen domineras av festivalen Down by the Lauturi i slutet av juli som följs upp av Åbo Musikfestspel med klassiska tongångar i augusti. Även andra tider kan du räkna med en och annan finländsk tangocharmör på dragspel i något hörn.

BARERNA
Åbo-borna gillar att gå ut och det är mycket folk ute. För att vara en stad med 180.000 invånare finns det ett övermått av kreativa och speciella utskänkningsställen.

Old Bank är inrymd i lokal som ser ut som en gammal bank, Koulu liknar en gammal skola, ”Nya Apoteket” är ett gammalt apotek vars inredning fått vara kvar. Priset tar kanske Puutorin Vessa som är inredd som en gammal allmän toalett. Kul är också Bar Kuka & Kauppa på Slottsgatan 17 som är inredd med finsk 50- 60- och 70-talsdesign. Snyggt. Och inredningen är till salu.

På somrarna är det också mycket folkliv på uteserveringarna längs med floden. Både på restauranger och på båtar samlas människor för att umgås och ta sig ett glas.

OMGIVNINGARNA
Det går inte att komma undan skärgården om man ska ta sig en liten utflykt. För Åboborna är det naturligt att ge sig ut till någon av de tusentals öarna som ligger i direkt anslutning till staden.

Den mest berömda ön är Runsala som passar för en dagsutflykt. Ön är känd för sin botaniska trädgård, för de fina klassiska sommarvillorna och sitt spa.

För barnfamiljer är ett besök på Muminvärlden i Nådendal helt oundvikligt. Nådendal är en pittoresk by 20 minuter från Åbo. Det stora plusset med Mumindalen att man inte hänfallit till blinkande och bullrande attraktioner utan håller ihop världen med hjälp av skådespelare och äventyrsstigar. En fin upplevelse för både barn och vuxna.

Större barn ute efter sensationer riskerar dock att bli besvikna, men då finns den intilliggande äventyrsupplevelsen på ön Väski.

Sammanfattningsvis kan man göra en resa till Åbo väldigt barnanpassad genom att ta ett upplevelsehotell i närheten av hamnen och satsa allt på Mumindalen. Men om man istället väljer ett innerstadshotell kan även vuxna få lite nya intryck och ungarna trivs faktiskt också på de pittoreska serveringarna.

Och glöm inte. Färjan över Östersjön blir under alla omständigheter en del av resan.


SAJTER OM ÅBO
» Turkutouring.fi - Officiell sajt

» Muminvärlden

SAJTER OM ÅBOVisa större karta


WEEKENDPAKET, FLYG, HOTELL - PRAKTISKA LÄNKAR
Boka flyg, weekendpaket och boende - snabbt, enkelt och billigt.


blog comments powered by Disqus
© weekend-resor.se 

Vädret Åbo