hem till weekend-resor.se
SVERIGES STORA GUIDE TILL WEEKENDRESOR NYTT! Tallinn - mycket weekend för pengarna

VÄLJ WEEKENDRESA
   

Weekend i Bordeaux

Frankrikes femte största stad är kanske den mest imponerande efter Paris. Bordeaux ligger majestätiskt vid La Garonnes utlopp i den stora havsviken Gironde på Atlantkusten. Det är lika bra att erkänna det direkt - er korrespondent har bott i Bordeaux och är svårt partisk för denna pärla i sydvästra Frankrike. Få andra städer kombinerar storstadskänsla med vindistrikt i världsklass och perfekta sandstränder - allt inom en timmes bilfärd. Så här fyller du en långhelg:


STADEN BORDEAUX
Många vet inte ens om att Bordeaux är en stad. Visst, Bordeaux är vinet och vinregionen. Men staden Bordeaux är stor som Göteborg och är riktigt trevlig. Allt från pampiga Grand Théatre och stora boulevarder till lysande restauranger, mysiga kaféer och stimmiga barer. Centrum ligger vid La Garonnes skarpaste krök och nere längs kajen har staden successift rustat upp de gamla sunkiga hamnkvarteren till lekplatser, restauranger och riktigt fina promenadstråk där man får akta sig för inlinesåkare i TGV-fart.

För dig som gillar shopping är det Rue St Catherine som gäller - Bordeaux motsvarighet till Ströget i Köpenhamn. Men släntra gärna ner i kvarteren mot floden eller söderut till St Michel som är stadens arabiska/nordafrikanska kvarter - perfekt för att hitta en matta eller vattenpipa och få lite arabiskt kaffe vid en gatumarknad. Galeries Lafayette är tillflyktsorten för dig som gillar NK.

När det är dags att äta middag rekommenderas klassikern La Tupina om du gillar stora portioner och grillad mat i rustik miljö. Lyxigt hur som helst. Chez Greg vid Grand Théatre är platsen för att se och synas och missa inte pastan med anklever. Och om du vill äta i allra högsta klass så är stjärnkrogarna Le Chapon Fin och Pavillon des boulevards säkra kort. Sydvästra Franrike är ankans hemland och du kan hitta Confit de Canard i stort sett överallt, liksom foie gras (anklever) som alltid är ett bra val. Dessutom är ostron från Arcachon ett säkert tips.

I centrala Bordeaux finns gott om små billiga hotell men standarden är inte direkt femstjärnig. Best Western Etche Ona är både centralt, fräscht och prisvärt, alldeles bakom nyrenoverade lyxhotellet Grand Hotel som försenats i flera år inför nyöppningen.

För en avkopplande stund efter stadsliv och shopping rekommenderas Jardin Public, stadens egen trädgård med trevliga promenadvägar.

HAVET OCH STRÄNDERNA
Helg och vackert väder? Gör som Bordeaux-borna. Ta motorvägen eller pendeltåget västerut mot Arcachon. I bukten Bassin d'Archachon odlas ostron en masse och vid den lilla sommarstaden Arcachon finns vackra sandstränder som sträcker sig miltals söderut. Har du tid - släntra runt och beundra de vackra husen som i baskisk tradition alla har ett eget namn.

Missa inte heller Europas högsta sanddyn, över 100 meter hög, som höjer sig över Pyla, några kilometer söderut.

SIST MED INTE MINST: VINERNA
Du är i Bordeaux, världens centrum för viner. Missa för allt i världen inte att åka ut i vingårdarna - de mest pittoreska ligger runt den medeltida byn Saint Emilion. Fråga på turistbyrån vilka som tar emot besök - det ordnas också turer till vingårdarna från turistbyrån, som är språkkunnig. Men när det är dags att köpa vin - undvik vinbutikerna i Saint Emilion, riktiga turistfällor. Köp i stället i de större affärerna inne i Bordeaux. De bästa klippen går ofta att göra på vanliga supermarkets som Carrefour eller Auchan - men när det gäller äldre årgångar eller mer ovanliga viner är det specialistbutikerna som gäller - leta vid Allée de Tourny och kvarteren ner mot Rue Ausone. Och gå inte på myten om att bara Sverige har ett bra utbud av vin - i Bordeaux har jag hittat australiska viner som jag aldrig hittat i Stockholm.

Om du har mer tid och vill se mer av vingårdarna - åk till de andra berömda distrikten i Médoc norr om Bordeaux: Margaux, Pauillac, St Julien, eller de pampiga slotten i Graves alldeles söder om staden. Tänk på att de flesta av de mest kända slotten tar emot besökare men oftast måste du höra av dig i förväg för att boka en tid - skicka ett mejl eller ring. De flesta pratar engelska.

Och vill du uppleva en gastronomisk upplevelse utöver det vanliga - boka bord och rum på Chateau Cordeillan-Bages i Pauillac-distriktet. Regionens enda tvåstjärniga restaurang drivs av Thierry Marx, årets kock i Frankrike häromåret. Kreationerna är extremt innovativa - och goda! Hotellet på slottet är ovanligt nog i 60- och 70-talsretrostil.

Norwegian flyger direkt från Stockholm under sommarhalvåret - resten av året går det flyg via Paris, Amsterdam och München.


GUIDEBÖCKER OM BORDEAUX
Läs mer och lär dig mer om Bordeaux inför din weekendresa!
» Bordeaux - pocket guide
Smart liten bok från Thomas Cook att ha till hands när det kniper. Pris: 96:-


SAJTER OM BORDEAUX
» Bordeaux Tourisme - Officiell sajt

KARTA ÖVER BORDEAUX


Visa större kartaWEEKENDPAKET, FLYG, HOTELL - PRAKTISKA LÄNKAR
Boka flyg, weekendpaket och boende - snabbt, enkelt och billigt.


blog comments powered by Disqus
© weekend-resor.se   
Väder Bordeaux