hem till weekend-resor.se
SVERIGES STORA GUIDE TILL WEEKENDRESOR NYTT! Tallinn - mycket weekend för pengarna

VÄLJ WEEKENDRESA
   

Weekend på Bornholm

Bornholm är nära Sverige men ändå så långt borta från fastlandets rusningstrafik och måsten. Koppla av med en resa till en ovanlig del av Danmark.


BÄTTRE BIL ÄN CYKEL
Alla har hört talas om cykelsemestrar på Bornholm men ta ett träningspass först - ön är riktigt kuperad. Självklart finns det fina cykelvägar men er korrespondent gled runt ön i en bil med avtagbart tak och trivdes riktigt bra med det några vackra sommardagar. Men det är klart, med väl planerade stopp på krogarna och en dansk lättöl med jämna mellanrum, så går säkert cyklandet lättare.

ANDLIGA FORT
Bornholm ligger fyra mil sydost om Skåne och har drygt 40.000 invånare. Befolkningen har faktiskt minskat stadigt sedan 50-talet då 48.000 invånare bodde på ön. Rönne är huvudorten och där landar också färjorna från Ystad.

Om det är något som karaktäriserar Bornholm förutom det böljande landskapet är det de fyra rundkyrkorna. Som namnet antyder är kyrkorna runda vilket gjorde nytta som försvarsanläggning i orostider. Rundkyrkorna på Bornholm är så gamla som från 1100-talet och väggarna är över metertjocka. Missa inte att besöka dessa andliga fort där vingslagen från historien verkligen känns när man hukar de trånga trapporna.

MAT, ÖL - OCH VIN(!)
Självklart är ölen nationaldryck i Danmark men det finns faktiskt vinodlingar i grannlandet och den största ligger på Bornholm. Lille Gadegård i Pedersker (www.a7.dk) är en riktigt trevlig destination med lunchkafé, gårdsbutik och en humoristisk rundtur med vinbonden Jesper Paulsen. Vingården är på blygsamma 2,9 hektar och faktum är att vinerna är överraskande bra, särskilt det söta dessertvinet. Köp en flaska och överraska vinkännarna på hemmaplan.

Kroglivet är inte direkt hejdlöst på ön men naturligtvis finns det goda fiskrätter att få, till exempel nere i hamnen i pittoreska Svaneke. I Vang på nordvästra sidan finns flera trevliga krogar i en mysig miljö. Boende finns det gott om i enklare prisklasser, exempelvis är Hotel Abildgård i Sandkås på norra sidan av ön både billigt och behagligt.


GUIDEBÖCKER OM BORNHOLM
Läs mer och lär dig mer om Bordeaux inför din weekendresa!
» Bornholm
Svensk guide till "solskensön".


SAJTER OM BORNHOLM
» Bornholm.info - Officiell sajt

» Svensk researrangör med mycket info

KARTA ÖVER BORNHOLM


Visa större kartaWEEKENDPAKET, FLYG, HOTELL - PRAKTISKA LÄNKAR
Boka flyg, weekendpaket och boende - snabbt, enkelt och billigt.


blog comments powered by Disqus
© weekend-resor.se   

Vädret Rønne