hem till weekend-resor.se
SVERIGES STORA GUIDE TILL WEEKENDRESOR NYTT! Tallinn - mycket weekend för pengarna

VÄLJ WEEKENDRESA
   

Weekend i Istanbul

Istanbul är det perfekta resmålet för dig som vill komma långt bort från den svenska tristessen, utan att flyga flera dagar för det. Staden som gränslar Bosporen och utgör en port mellan Europa och Asien har precis hur mycket som helst att erbjuda.

UTSIKTER "Where are you from?"
"Sweden"
"Ah, hur mår du? Great country. Olof Palme was a great man."
Så långt skiljer sig inte Istanbul så mycket från andra turistförsäljardestinationer, men det är ändå lindrigare än till exempel i Egypten. Och de mest turistiska fällorna är koncentrerade till den gamla stadsdelen Sultanahmet, urvackert beläget på den europeiska sidan av Istanbul. Där hittar du bland annat Blå moskén nära Hagia Sofia-moskén, Grand Bazaar för all tänkbar shopping och en myriad av små och medelstora hotell som trängs längs gränderna. Tack vare de höga kullarna som Istanbul är byggt på så finns det fina utsikter från vart och vartannat rum - till exempel på bra och prisvärda hotell som Romantic, Sultan Hill och Armada.

EURASIEN Istanbul är vansinnigt stort med sina dryga 11 miljoner invånare och myllret av gator och hus kan lätt ta andan ur en. Koppla av med en kopp äkta turkiskt kaffe och en vattenpipa vid nåt av de många kaféerna.

För dig som gillar motorsport är Istanbul ett perfekt resmål under Formel 1-helgen som tidigare låg i augusti men sedan 2008 hålls i april. Istanbul Park ligger ca en timmes bilfärd från den asiatiska sidan av Istanbul. Det går tätt med bussar under tävlingsdagarna och det går relativt smidigt att ta sig till och från tävlingen.

Ett absolut måste under besöket är att ta en båttur på Bosporen, antingen till några av öarna med annorlunda miljöer, eller bara en rundtur under ett par timmar. Vyerna från det snabbt strömmande vattnet är imponerande, särskilt mot den europeiska sidan med gamla palats och moderna kaféer och barer och universitet längs hela kustremsan.

SULTANMAT På tal om barer - för dig som gillar jetset rekommenderas Reina, ett av de flashigaste ställena i stan just vid stranden av Bosporen på Europasidan. Beväpna dig med ett laddat kreditkort och ett coolt leende.

På restaurangsidan finns det hur mycket som helst att välja på, allt från de enklaste kebab- och fiskställena till ultralyx. Missa inte Sunset Bar & Grill som har ett fantastiskt fusion-kök med japanska kockar. Halstrad Foie gras med teriyakisås är förmodligen årets förrätt! Även superlyxiga Tugra i Siragan Palace är värt ett besök - där serveras orientaliska rätter i en lyxig miljö som skulle göra vilken sultan som helst mätt, nöjd och belåten.

GUIDEBÖCKER OM ISTANBUL

Läs gärna nobelpristagaren Orhan Pamuks skönlitterära böcker som utspelar sig i Istanbul.
» För en mer aktuell guide finns en svensk Vagabond-produktion.SAJTER OM ISTANBUL
» Officiell turistsajt
» Välskriven blogg av en svensk i Istanbul - mycket perspektivrikt.
» Turkish Daily News är den största engelskspråkiga tidningen

KARTA ÖVER ISTANBULVisa större karta

WEEKENDPAKET, FLYG, HOTELL - PRAKTISKA LÄNKAR
Boka flyg, weekendpaket och boende - snabbt, enkelt och billigt.


blog comments powered by Disqus
© weekend-resor.se 


Vädret Istanbul