hem till weekend-resor.se
SVERIGES STORA GUIDE TILL WEEKENDRESOR NYTT! Tallinn - mycket weekend för pengarna

VÄLJ WEEKENDRESA
   

Weekend i Kiev

När du tröttnat på weekendresor till Prag, Paris och London - välj någon av de mer udda storstäderna i Europa. Som exempelvis Kiev i Ukraina.

NÄRA Kiev ligger närmare än du tror - närmare än till exempel Spanien eller Portugal. Med Estonian Air via Tallinn är det bara några timmar från Stockholm men självklart är resan både geografisk och en resa i tiden. För även om Ukraina genomgått stora förändringar med orangea revolutioner och mycket västvaluta som strömmat in - antalet Mercedes och Porsche är detsamma som i en medelstor europeisk stad - så är det sovjetiska arvet ständigt närvarande. Både i arkitektur och hos människorna, som inte alltid anammar servicejobben på samma sätt som i väst. Fast å andra sidan, det har ju inte alla i väst heller.

MÄKTIG Staden Kiev ligger vid den mäktiga floden Dnepr och har legat där i gott och väl 1500 år - och där ligger världens kanske äldsta katedral - Sankta Sofia-katedralen från 1000-talet. Staden har ungefär 3 miljoner invånare och är byggd på ett antal berg och kullar vilket ger bra benmuskler om du tar dig runt till fots. Från den nedre delen av centrum vid floden går det till och med en berg-bana upp till den övre delen. Resan kostar 50 kopek, en halv hrivna som är den lokala valutan. En hrivna är värd ungefär 1,30 svenska kronor.

Bland sevärdheterna finns förutom Sankta Sofia-katedralen också den centrala avenyn Khreschatyk som stängs av för biltrafik på helgerna och blir en enda stor gågata. Längs Khreschatyk har många av husen renoverats och i slutet av gatan finns det moderna Arena-komplexet med butiker, restauranger, bilaffärer och något så ovanligt som en exklusiv sportbar som är dyr och svår att komma in i!

ÖSTKÄNSLA Bland restaurangerna finns också en riktigt bra marockansk krog, Marakech i nedre delen av centrum. Men nu är vi i Ukraina och då är sportbarer och marockanskt inte högst på önskelistan. En riktigt bra ukrainsk krog är Tsarske Selo. Okej det är en turistfälla men det är en riktigt bra turistfälla för weekendresenären. Beställ exempelvis den matiga soppan borsch, vareniki som är knyten med olika fyllning eller kanin med äpple- och gräddsås.

Hotellen i Östeuropa är ett kapitel för sig. De något bättre hotellen kostar skjortan och de fina hotellen kostar vansinnigt mycket, även för en västeuropé. Lyxkedjan Hyatt har nyligen öppnat ett femstjärnigt hotell som konkurrerar med SAS Radisson i samma klass, men då kostar det också 5000 kronor natten. Ett trevligt fyrstjärnigt hotell är Impressa i nedre delen av centrum, med internet och hyggliga rum för 150 Euro natten på helgerna.

För att få senaste nytt om vad som är på gång i Kiev under din weekendresa, plocka ett ex av What's on in Kiev på ditt hotell - det är ett bra engelskspråkigt magasin med senaste turisttipsen.

GUIDEBÖCKER OM KIEV

För att hitta en bra guidebok till Kiev att ha med i bagaget får man vända sig till det engelska språket.
» Thomas Cook har en aktuell Kiev-guideSAJTER OM KIEV
» Officiell turistsajt
» Kiev wiki-guide
» Kolla vad som händer i Kiev under din weekend i What's on Kiev


KARTA ÖVER KIEV


Visa större kartaWEEKENDPAKET, FLYG, HOTELL - PRAKTISKA LÄNKAR
Boka flyg, weekendpaket och boende - snabbt, enkelt och billigt.


blog comments powered by Disqus
© weekend-resor.se   


Vädret Kiev