hem till weekend-resor.se
SVERIGES STORA GUIDE TILL WEEKENDRESOR NYTT! Tallinn - mycket weekend för pengarna

VÄLJ WEEKENDRESA
   

Weekend i Madrid


Om du gillar lugn och ro - en stilla promenad, en stund för dig själv, en tystnad. Åk inte till Madrid. Åk till nåt relativt avkopplande ställe - som centrala Stockholm i rusningstrafik. Weekendresor till Madrid låter mycket.

LJUDET Oavsett om du är ute i trafiken, på en gågata, eller i en bar så låter det - högt. Madrid är ett livat ställe helt enkelt. Om du ändå vill åka dit - bra tänkt. Madrid är himla trevligt. Det kanske inte är så storstilat som andra europeiska storstäder (t ex Barcelona) - men nämn inte Barcelona i Madrid - det är en dålig idé. En Madridbo jag träffade konstaterade frankt att Barcelona är ett smutsigt ställe som luktar illa - dessutom bebott av otrevliga människor. Ingen idé att åka dit alltså.

HUVUDSTADEN Madrid är huvudstad i Spanien och anlades faktiskt precis mitt i landet. Därför ligger det på en hög platå utan någon rejäl flod - något ovanligt för storstäder från förr. Mittpunkten i både riket och Madrid kallas Sol och är ett torg med mycket folk. Strax norr om Sol finns pampiga gatan Gran Via, som skulle kunna höra hemma i New York. Stora hus och det är i de här trakterna du ska hålla dig om du vill shoppa till du droppar.

Strax söder om Sol finns mängder av gågator och mysiga torg, t ex Plaza Sta Ana med trevliga uteserveringar och barer. Du kan omöjligt missa att äta tapas, dricka en kall öl eller något av Spaniens alla goda viner.

T-banan och pendeltågen funkar fint i Madrid. Ta en sväng till kvarteren kring Ventas, stadens stora stadium för tjurfäktningar, om det är i din smak. Häromkring är alla barer och restauranger på tjur-tema - fast det finns annat att äta också.

LUGNET Gör du en lång weekendresa och tröttnar lite på oväsendet - ta en tur till Eskorial - en by ca 100 km upp i bergen från Madrid - det går pendeltåg. Byn ligger bland de höga bergen som bildar en gräns mot grannprovinsen Segovia - och är mycket vacker. Eskorial domineras av ett gammalt kloster, och här finns mysiga - och relativt lugna kvarter att promenera i. Oavsett var du tar vägen - smit in i valfritt hål i väggen - bar, cerveceria eller restaurang och njut av världens bästa skinka - jamon iberico. Ta varianten Bellota (uttasas bejotta) om du känner dig rik och vill fira att du lever - viva Madrid!


GUIDEBÖCKER OM MADRID

Vår rekommendation är den mångåriga Madridkorrespondenten Thomas Gustafssons bok "Madrid: staden som aldrig sover". "Allt" finns med och det är ändå betydligt personligare än vanliga reseguider.
» Madrid: staden som aldrig sover
» Andra böcker om Madrid


SAJTER OM MADRID
» Officiell turistinformation
» Madridkortet Karta ingår och du kan köpa det online innan resan
» Inicio.es - internet empieza aquí Senaste nytt i Spanien - las ultimas noticias en España.


KARTA ÖVER MADRIDVisa större karta


WEEKENDPAKET, FLYG, HOTELL - PRAKTISKA LÄNKAR
Boka flyg, weekendpaket och boende - snabbt, enkelt och billigt.


blog comments powered by Disqus
© weekend-resor.se   


Vädret Madrid