hem till weekend-resor.se
SVERIGES STORA GUIDE TILL WEEKENDRESOR NYTT! Tallinn - mycket weekend för pengarna

VÄLJ WEEKENDRESA
   

Weekend i Marrakech

Ok, det är inte det enklaste att ta sig till legendariska Marrakech bara för en helgresa. Men lägg på ett par dagar så finns det resor att sy ihop, till exempel via Paris med Transavia, Air France och KLM:s lågprisbolag. Det är det definitivt värt.

Marrakech är ett förtrollande, myllrande ställe med enorma kontraster. Det finns hotell men det bästa och mest originella boendet är i de gamla riaderna, små pittoreska palats i gamla stan. De drivs oftast av fransmän som bott länge i Marrakech, exempelvis Dar Mouassine.

Om du anländer med flyg kan du antingen beställa transport av hotellet eller riaden där du bor. Att ta en lokal taxi är billigare men se till att förhandla priset i förväg, alternativt kräv att åka på dubbel taxameter-taxa. Inne i Marrakech - kräv att åka på enkel taxameter-taxa. Det har du rätt till och om du bara insisterar så brukar det gå bra.

De nyare delarna av Marrakech är tämligen trista historier, bortsett från Yves Saint-Laurents privata paradis: Jardin Majorelle, en blomstrande park som nu innehåller en minnesplats där Yves Saint-Laurents aska spreds efter hans död.

Gamla stan i Marrakech, Medinan, är allt annat än trist. Den självklara mittpunkten är den tusen år gamla marknadsplatsen Jema el-Fna, som domineras av rykande grillrestauranger, allehanda gycklare, akrobattrupper, ormtjusare, försäljare, spådamer, historieberättare och guider. Det är ett fascinerande skådespel som kulminerar under kvällarna. Försök hitta ett bord på någon av serveringarna som omringar platsen för att ta in intrycken.

I den myllrande souken, marknaden, finns det alla upptänkliga produkter som en turist eller infödd kan önska sig. Var beredd på att bli utsatt för försäljning non stop om du sätter din fot i souken. Och var medveten om att den allra bästa förhandlingsteknik utvecklades i Marrakech souk 1000 år innan du föddes.

För att fly de ibland övermäktiga försäljarna och intrycken i Souken finns det riktigt bra restauranger i Marrakech. De bästa som weekend-resor provade var Fondouk med ett kök med basen i det lokala köket med couscous, Tajine, pastilla och blandat med franska influenser, samt Alfaisia i nya delen av stan. Där placerades weekend-resor bland annat bredvid en av världens rikaste personer: Liliane Bettencourt, ägaren av L'Oreal.

Vad finns det för sevärdheter i övrigt då? Jo, det finns ett antal palats från tidigare storhetstider: Badii-palatset som nu mer är en ruin; Bahia-palatset som är värt ett besök för den intrikata islamiska utsmycknaden. Tyvärr får man som ickemuslim inte besöka moskéerna, annars ligger en av den arabiska världens mest berömda moskéer i centrala Marrakech: Koutoubia-moskén vars vackra torn restes redan på 1100-talet.

Värt ett besök är också den gamla madrasen, religiösa skolan, Madrasa Ben Youssef. Men faktum är att det absolut vackraste huset med de mest enastående islamiska konstverk och utsmyckningar är ett hotell: La Mamounia. Även om du inte har råd att bo där: Besök hotellet och dess trädgård. Ta ett glas vin och promenera runt i de lyxigaste och vackraste lokaler som går att uppbringa.GUIDEBÖCKER OM MARRAKECH

Här är guiden för den moderna svenska Marrakech-resenären.
» Hedonist's Guide To Marrakech


KARTA ÖVER MARRAKECH


Visa större karta


SAJTER OM MARRAKECH
» Officiell turistsajt
» MAP.ma Senaste nytt i Marocko - The Maghreb Arab Press finns på engelska.

WEEKENDPAKET, FLYG, HOTELL - PRAKTISKA LÄNKAR
Boka flyg, weekendpaket och boende - snabbt, enkelt och billigt.


blog comments powered by Disqus
© weekend-resor.se   


Väder Marrakech