hem till weekend-resor.se
SVERIGES STORA GUIDE TILL WEEKENDRESOR NYTT! Tallinn - mycket weekend för pengarna

VÄLJ WEEKENDRESA
   

Weekend i Oslo


Oslo är kanske inte resmålet man väljer först i katalogen. Visst, det är dyrt och service är inte norrmännens favoritsport. Men det finns pärlor och det är definitivt värt en weekendresa.

VINBARER OCH VINRESTAURANGER I OSLO Oslo är kanske inte Nordens mest kända stad när det gäller vin och gastronomi, men faktum är att det finns grymt många bra ställen, inte minst om du är en fan av viner från Bourgogne. (Det finns gott om Bourgogner i Oslo som du knappast hittar i Stockholm på vinlistorna till exempel.) Spana in Star Wine Lists guide till Oslo för att hitta Oslos bästa vinbarer.

PRISER Oslo är Skandinaviens äldsta huvudstad men det finns inte så mycket gammal bebyggelse som man kan tro. De pampiga inslagen får slottet, rådhuset, stortinget och paradgatan Karl Johan stå för. Om du planerar en kort resa till Oslo, börja med att fixa boende. Hotellen är som allt annat i Norge kjempedyrt. Men det finns budgetalternativ - till exempel Thon-kedjan som satsar på lite mer humana priser. Titta också på vandrarhem som en utväg för plånboken.

TREVLIGA STÄLLEN För att ta sig dit finns det i stort sett ett par alternativ - bilvägen via Värmland eller Bohuslän. Tågen förstås. Men enklast är att flyga till Gardermoen. Norwegian heter flygbolaget som har gott om flighter vid sidan om SAS. Väl på plats är det oftast till fots man rör sig enklast. Karl Johan är paradgatan som kanske inte längre är den hetaste adressen för barer och restauranger. 80- och 90-tals-coola Aker Brygge har gott om trevliga ställen, bland annat en riktigt bra indisk restaurang. Och kvarteren utanför centrum, till exempel kring trendiga stadsdelen Majorstua, innehåller mängder av trevliga uteställen.

MAGI Om du ändå är i Majorstua - missa inte ett av stadens obligatoriska turist-ställen, Vigelandsparken. 192 mänskliga skulpturer av Gustav Vigeland gör parken till ett näst intill magiskt utflyktsmål. Missa det inte. Om du är ute efter mer kulturell bildning är det nya operahuset ett måste. Format som ett block vid fjordkanten inte långt från centralstationen, ett mäktigt stycke arkitektur. Huset blev färdigt och öppnat 2008 efter många års trätor om var det skulle hamna. Har du mer tid - ta dig upp till Holmenkollen eller rakt över Oslofjorden till Bygdöy med vikingaskeppsmuseer och de mäktigaste privata bostäderna i Norge.


SAJTER OM OSLO
» Oslos officiella turistsajt.

» Oslo just nu. Tidningen VG har en webbkamera på taket.


KARTA ÖVER OSLOVisa större karta


WEEKENDPAKET, FLYG, HOTELL - PRAKTISKA LÄNKAR
Boka flyg, weekendpaket och boende - snabbt, enkelt och billigt.


blog comments powered by Disqus
© weekend-resor.se   Vädret Oslo