hem till weekend-resor.se
SVERIGES STORA GUIDE TILL WEEKENDRESOR NYTT! Tallinn - mycket weekend för pengarna

VÄLJ WEEKENDRESA
   

Weekend i Paris


Min weekend i Paris börjar och slutar nästan alltid i Le Marais. Men låt oss ta det obligatoriska först.

Har du aldrig varit i Paris förut så är det bara att börja beta av de klassiska riktmärkena:
 • Eiffeltornet - som faktiskt är värd varje meter hissfärd
 • Notre Dame, varning för trängseln - gå över bron till Quartier Latin och vidare över i sjätte arrondisementet...
 • St Germain de Prés där turistfällorna varvas med bra lokala krogar och barer.
 • Champs-Elysées förstås, men glöm inte att ta avstickare på de lyxiga tvärgatorna för att insupa lite intryck från la belle vie Parisienne
 • Montmartre
 • majestätiska Versailles, som ligger en bit utanför stan men är enkelt att nå via pendeltågen som heter RER.

 • Har du varit i Paris en massa gånger och börjar känna att du trampat samma gator några gånger förut? Här är några tips från Weekend-resors mest frekvente Paris-resenär:

  19:e och 20:e arrondisementen
  Belleville är gamla arbetarkvarter, ungefär som Stockholms Södermalm, men har liksom Söder förändrats över åren. I stället för att boboiseras (bo-bo betyder bourgois bohème på Paris-slang och vad beskriver Söder bättre?) har det blivit populaire (vilket inte betyder populär utan folkligt). Här bor invandrarfamiljer från hela världen vägg i vägg med hippa parisiskor och nästgårds ligger gamla judiska kvarter, vilket syns extra i klädseln på sabbat, lördag.

  Hit har turisthorderna inte hittat men däremot enstaka resenärer med utskrivna specialtips och alltsomoftast film- och tv-team som behöver dekorer och miljöer av det gamla Paris med kvartersslaktare och oförstörda kaféinredningar.

  Dessutom ligger här två av Paris finaste parker: Buttes-Chaumont som är den största och perfekt för picknickar på branta gräsmattor; och lilla Belleville som är prydlig och har en fantastisk utsikt över staden med både Eiffel- och Monparnasse-tornen. Ta ett glas eller en kaffe på La Mer a Boires uteservering och tävla i att pricka landmärken. Centre Pompidous tak lär du känna igen, men var ligger operan?

  Om du har fått en överdos av turister, shopping och folk, vilket lätt händer i Paris, rekommenderar weekend-resor Musée Rodin och dess park. Det ligger nära Invalides och inhyser skulptören Auguste Rodins samlingar, den mest berömda är Tänkaren. Museet är vackert, skulpturerna sublima och den lilla parken är som en oas mitt i kaoset. Ett litet kafé fulländar pausen.

  Krogar i Paris
  Det är inte så lätt att äta ute i Paris som man kan inbilla sig. Antingen är det vanliga bistro- och brasserie-krogar som oftast inte är så roliga och ganska dyra, de behöver inte anstränga sig. Eller så är det lite mer udda ställen som inte heller alltid är så bra, men oftast dyra. Och de vanliga sjoken av sunkiga globala pizzerior och asiatiska diners. Men för den som följer goda råd finns det många av världens bästa restauranger, självklart. Om du är ute efter stjärnkrogar är det bara att öppna Michelinguiden och välja närmaste ställe. Le Carré des Feuillants och L'Angle du Faubourg är bland de bästa och mest prisvärda. Il vino d'Enrico Bernardi om du gillar vin (världsmästaren i sommelerie driver krogen). Och La Tour d'Argent om du vill ha en bataljon med kypare som passar upp på dig och ger dig världens bästa service, världens bästa utsikt över Notre Dame, men inte riktigt världens bästa mat.

  Bistro Paul Bert på gatan med samma namn är en av Paris bästa bistros med viss tyngdpunkt mot fisk och skaldjur. Stället är packat med folk. Missa det inte. I Le Marais, som vi återkommer till, finns moderna Glou med bra vinutbud och trendig publik och fin utsikt mot Picasso-muséet.

  Och förmodligen Paris bästa pris-kvalitets-kombination hittar du på Guilo-Guilo i Montmartre. Om du har ett extremt tålamod med att få bord vill säga. Den lilla asiatiska restaurangen har en fast meny för under 500 kr med oräkneliga rätter, men färre än 20 sittplatser som alla ligger längs bardisken som omkretsar köket. Det friteras, kokas, trancheras och skapas magi framför gästernas ögon, hela kvällen lång. Krogen svarar inte i telefon, så du måste gå dit och boka bord, med framförhållning. Men du får ett Parisminne för livet.

  Boende i Paris
  Paris har självklart många hotell i alla lägen och prisklasser, det mesta relativt dyrt. Använd sökmotorerna här nedan för att hitta det som passar din plånbok och dina önskemål. Om du kan tänka dig att lägga över 100 euro natten, välj gärna något av de mindre hotellen i femte och sjätte arrondisementen, mysigt och bra läge för att nå resten av stan.

  Kommunikationer i Paris
  Till Paris flyger du med Air France, SAS eller Ryanair - och med Norwegian om du flyger från Oslo eller Köpenhamn.

  Om du kommer med flyg hamnar du på Charles de Gaulle (CDG) norr om Paris, Beauvais långt norr om stan eller på Orly söder om stan.

  Från CDG kommer du in till centrum på ca 40 minuter med pendeltågen RER. Om du kan, välj ett som går direkt så slipper du längre restid när det stannar på alla lokalstationer i förorterna. Ett bra alternativ, beroende på vart du ska i Paris, är Air France egna bussar. Luftkonditionering och slippa knö på på pendeltåg är lyx.

  Från Beauvais är det buss som gäller. Inne i Paris funkar tunnelbanan relativt bra, liksom bussarna. Köp ett häfte enkelbiljetter, en "carnet", om du ska åka mycket.

  Le Marais
  Kvarteren innehåller visserligen kända ställen som Picasso-muséet, Svenska kulturhuset (för den som redan på en helg får hemlängtan) och Place des Vosges (platsen döptes lustigt nog efter regionen som gjorde något så anmärkningsvärt som att betala skatt på uppmaning).

  Men det är de trånga, vanliga gatorna som ger stämningen i Le Marais. Det är lite mindre, lite trängre, lite lägre hus, lite mindre butiker, lite mindre parker. Det är trångt, det är skitigt. Det är väldigt mycket bo-bo. Men det är väldigt charmigt. Det är väldigt mycket Paris.

  Bon weekend!

  GUIDEBÖCKER OM PARIS

  Det är förstås en klassiker att åka med sin älskade på våren.
  » Romantikens Paris - av Katarina Markiewicz
  » Andra guideböcker till Paris


  PARISLÄNKAR
  » Paris Touristoffice - officiell sajt
  » Paris Night Life Oumbärlig när solen gått ner och du inte vet hur du ska spendera natten.


  KARTA ÖVER PARIS


  Visa större karta


  WEEKENDPAKET, FLYG, HOTELL - PRAKTISKA LÄNKAR
  Boka flyg, weekendpaket och boende - snabbt, enkelt och billigt.


  blog comments powered by Disqus
  © weekend-resor.se     


  Väder Paris