hem till weekend-resor.se
SVERIGES STORA GUIDE TILL WEEKENDRESOR NYTT! Tallinn - mycket weekend för pengarna

VÄLJ WEEKENDRESA
   

Vinweekend i Frankrike

Ett enastående alternativ till en storstadsresa: färdas mellan genuint lantliga vingårdar och slott och smaka och njut av mat, vin, natur och historia. Det finns många vinresor att göra, men vi har besökt tre områden som alla går att nå från Paris med omnejd.


CHAMPAGNE Omistligt och unikt. Låt bubblande vin och böljande kullar förföra dig. Färdas längs med vägarna på turistiga 'Route Touristique du Champagne' mellan centralorterna Reims och Epernay. Upplev alltifrån de oändliga katakomberna under staden Epernay som tillhör giganten Moet et Chandon, över mellanstora hus som glatt låter dig smaka på sin produktion till småbönderna som har sin egen champagnetillverkning i källaren och som visar och berättar om du har tur. Glöm inte att beställa in champagne även till maten. La Table de Tristan i centrala Epernay är ett tips på en trevlig mellanklass-restaurang med klassiskt franskt kök som inte är en turistfälla.

BOURGOGNE Bourgognes finaste vingårdar finns i Côte d'Or och börjar strax söder om Dijon (senapen ni vet) och går rakt söderut förbi staden Beaune. Beaune är värt en omväg med sin fina gamla ringmur och det månghundraåriga Hospice de Beaune, där också den årliga vinauktionen hålls, som sedan styr prissättningen på Bourgnevinerna det året. Tänk på att Bourgogne inte är som Bordeaux eller Alsace - här är de flesta producenterna riktigt små och säljer sina viner till traditionella kontakter och kanaler - till höga priser. Det gäller att ta reda på vilka ställen som släpper in folk - och som har bra viner. Åk till turistkontoren som finns i så gott som varje by - de har listor och kontakter på de producenter som tar emot turister. Missa inte vingården Clos de Vougeot och Chateau de la Tour som ligger vackert i Vougeot - och som tar emot besök utan förbokning.

ALSACE Alsace branta vingårdar ringlar sig längs sluttningarna på bergskedjan Vogeserna i trakten av Colmar och Strasbourg, alldeles vid tysk-franska gränsen i Rhendalen. Elsass heter det på tyska och bynamn som Riquewihr och Zellenberg skvallrar om det historiska tyska inflytandet. För den som gillar mat och vin - och chansen är väl stor om du läser detta att du är en av dem - så är Alsace nästan värt en hel semester i sig. Varje by har en stjärnkrog och massor av sevärdheter. Landskapet är fantastiskt vackert. Undvik augusti då vägarna är igenkorkade av andra som förstått samma sak.

KOM IHÅG: Du måste ha bil när du kuskar runt i vindistrikten. Lågprisflygen till Paris med omnejd har alla hyrbil-service.


GUIDEBÖCKER OM VIN

Bästa boken på svenska om Champagne och om resor till Champagen är skriven av Mattias Ulin som själv bott i området.
» En handbok: Champagne
» Andra böcker om vinresor


SAJTER OM VINRESOR TILL FRANKRIKE
» Reportage i tidningen Vagabond om vinresa i Champagne
» Systembolaget har matig information på svenska om alla vindistrikt - exempelvis Bourgogne
» Tourisme Alsace - den officiella sajten


KARTA ÖVER OMRÅDETVisa större karta


WEEKENDPAKET, FLYG, HOTELL - PRAKTISKA LÄNKAR
Boka flyg, weekendpaket och boende - snabbt, enkelt och billigt.


blog comments powered by Disqus
© weekend-resor.se   


Vädret Épernay